Hoe word jij de nieuwe 007?

cricket_blogWil jij weten hoe je een 007 wordt?
Ik kan je vertellen hoe…

Onlangs zag mijn zoon zijn eerst James Bond-film. Oké, hij was er misschien nog iets te jong voor, maar geflankeerd door zijn twee oudere nichtjes, toog hij opgewonden de bioscoopzaal binnen. En de dames in kwestie hadden mij plechtig beloofd om op de meest spannende momenten hun handen voor zijn ogen te houden. Nou, dat was niet nodig geweest! Hij had met volle teugen genoten. De kleine man kwam met rode konen en glimmende oogjes de zaal uit lopen:

“Mam!!! Ik ga later hetzelfde studeren als James Bond!!!”

Na de eerste hilariteit om de goeie grap, bleef de vraag toch hangen in mijn hoofd. Tja…wat zou James gestudeerd hebben? Informatica, Politicologie, Bestuurskunde, Internationaal Recht? Of moest ik het zoeken in de fysieke kracht; de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, personal trainer, judo-leraar? Zou James ooit zijn gestart in de basisopleiding van de politieschool? Misschien was hij zijn jonge jaren topatleet geweest? Of doe je dit soort banen op karakter? Of gewoon een street-wise-guy? Kortom, ik vond het een geweldige loopbaanvraag.

Ik zie een duidelijke overeenkomst met het proces binnen loopbaancoaching. Eigenlijk gaat het heel vaak zo bij loopbaancoaching. Naarmate het begeleidingstraject vordert, tekent zich een nieuwe horizon af. Wordt het loopbaandoel, de koers steeds meer zichtbaar en helder. Maar wat is de route daar naartoe?

Iedere keer is het zoeken naar de ‘beste’ of meest logische route. Wat voor de een past – lukt bij de ander niet. En andersom. Het groeipad is afhankelijk van opleiding en werkervaring, favoriete leerstijl, verandervermogen, ambitie en talent. Maar zeker ook van motivatie, mentale veerkracht, energie, durf en overtuigingen.

Dit maakt een loopbaantraject tot een persoonlijke avontuur. Voor de cliënt, maar zeker ook voor mij als coach. Niet iets wat je uit een boekje haalt (alle zelfhulpboeken ten spijt). Maar wikken en wegen, laten bezinken, doorvoelen, kritisch bevragen, verdiepen, jezelf tegenkomen in mogelijkheden en beperkingen en tijd nemen. En juist tijdens dit zoekproces is het de kunst om je droom, onbevangenheid of speelsheid vast te houden. Dat is de motor waarop de verandering draait. Op basis van jouw persoonlijke koers, strategie en inzet stap je in het veld: Zo word jij de batsman die een run maakt!

Zou jij ook wel eens willen oriënteren op je volgende loopbaanstap? Of wil je weten hoe jij je eigen held kunt worden? Bel of mail gerust voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

P.S. Heb je iets gehad aan deze tip, deel het artikel dan via onderstaande media.