Ben jij klaar voor een New Year’s Revolution op banengebied?

Ben jij klaar voor een radicale verandering?Ben jij klaar voor een New Year’s Revolution op banengebied? Ik heb het niet over een kleine verandering – ik heb het over een radicale verandering die ervoor zorgt dat jij op alle fronten weer gaat stralen? Dat je fluitend naar je werk gaat? Op alle vlakken weer lekker kan acteren. Lees verderop hoe Ewout dit met behulp van coaching doet…

Twee weken geleden lag 2017 nog voor ons en we droomden ervan hoe we het anders zouden gaan doen, toch? Ik wel! En… ik durf te wedden, jij ook! Maar de kans is groot dat je 2017 gewoontegetrouw begonnen bent. Heb je op de automatische piloot het laatste parkeerplekje voor kantoor veroverd? Of heb je jezelf gedachteloos de trein in gewurmd op jacht naar een zitplaats? Op weg naar werk of school, zoals altijd.

Het jaar is nog nieuw, maar voor je het weet, zit je alweer in het ritme van alledag.

Onder de kerstboom maakten we mooie plannen, hadden we stoute dromen, kleine en grote wensen en altijd wel een paar goeie voornemens erbij; meer sporten, gezonder eten, meer tijd maken voor echt belangrijk zaken, ‘cut the crap’.

Oud-cliënt Ewout* volgde een paar jaar geleden een loopbaantraject bij mij. Tijdens de coachsessies werkten we flink aan het activeren van zijn ‘zelf-reflecterend’ vermogen. Zijn zelf…..wattus? Zijn zelf-reflecterend vermogen. Ontwikkel je dit goed, dan helpt het je om snel en doeltreffend te leren in verschillende situaties. Vragen als: ‘wat doet dit met me, wat raakt me, wat leer ik hiervan, wat wil ik behouden, wat wil ik veranderen?’, stimuleren dit vermogen.

Hoe groter het zelf-reflecterend vermogen van mijn cliënt is of wordt, hoe effectiever de coaching is, ook op langere termijn.

Enkele weken geleden zag ik Ewout weer. Opgewekt vertelde hij over het ‘Heidi-momentje’ dat hij elke oudejaarsavond heeft met zijn vrienden. Ik bloosde. ‘Nee…’ zei Ewout, ‘gewoon die reflectievragen weer eens doornemen.’ Hoe was het afgelopen jaar, hoe zit je erbij? En wat wil je het komend jaar anders? Wat zijn je plannen, waar ga je voor en hoe ga je dit doen?’ En hij verzekerde mij dat ze allemaal heel open, kwetsbaar en kritisch waren. Je kwam niet weg met een halfbakken verhaal.

Nee, het ging om een echte verandering: een New Year’s Revolution!

Zo opgetogen als we ons vaak rond de jaarwisseling voelen, zo geruisloos sijpelen deze voornemens langzaam weer weg. Vaak zitten we half januari weer in dezelfde groef als het jaar ervoor, en daarvoor….

Niets is zo moeilijk als in je eentje zo’n New Year’s Revolution te starten en in de lucht te houden. Gelukkig hoeft dat ook niet. Er zijn vele manieren om je energie te focussen en je plannen concreet te maken en te implementeren.

Een ommekeer kan al heel klein beginnen:
• probeer eens met een andere route of ander vervoersmiddel naar je werk.
• plaats een foto op je screensaver die voor jou symbool staat voor je verandering.
• download de My Wonderful Days-app en vul het logboek in. Na een maand heb je een goede indruk hoe je erbij zit.
• Vraag je dan af wie of wat jij nodig hebt om je droom te verwezenlijken.

Steevast belt eind januari één van Ewout’s vrienden. ‘Mag ik eens komen sparren over mijn job, mijn loopbaan of mijn work-life balance…?’

Heb jij óók een New Year’s Revolution die de moeite waard is om voor te vechten?
Ga ervoor! Laten we van 2017 een jaar maken om níet te vergeten!

* Om privacy-redenen is deze naam gefingeerd